Prejsť na navigáciu

MUDr. Jan Bohuslav Kraicz,1869 – 1929

Naučná stezka TGM v širších souvislostech

kraicz-tnisAutor: JUDr. Josef Kramář a kol;

Formát: A5, 84 stran s il. portréty, 21 cm, lepená měkká vazba, Rok vydání: 2008, Cena: 49 Kč

Tato knížka vyšla jako doplněk k průvodci valašskomeziříčskými naučnými stezkami. Věnuje se z velké části významné osobnosti Valašského Meziříčí, Janu Bohuslavu Kraiczovi, který stál u zrodu politické kariéry T. G. Masaryka a působil jako jeho "volební manažer" už při prvních volbách do říšského sněmu. Obsahuje unikátní první publikovaný životopis J. B. Kraicze, který po léta pečlivě připravoval soudce a historik JUDr. Josef Kramář.

Druhou část rozšířeného průvodce tvoří základní informace o naučné stezce T. G. Masaryka a články o geologických zajímavostech v jejím okolí, pomníku popravených partyzánů u mostu v Poličné, kapli v Poličné a dalších historických a přírodních zajímavostech.

Tato publikace vyšla díky podpoře Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.

Tento unikátny „Životopis Masarykovho muža na ktorého, dejiny a slováci neprávom zabudli“, s láskavý dovolením jeho autora prikladáme v elektronickej podobe.
Kramář Josef, JUDr._MUDr. Jan Bohuslav Kraicz,1869 – 1929

JUDr. Josef Kramář, Právník, Soudce a Historik se narodil 4. Prosince 1954. Koníčkem Josefa Kramáře je pátrat po osudech zajímavých, ale neznámých osobností, zjišťovat zapomenuté příběhy a souvislosti ze života osobností známých, hledat v archivech stopy z minulosti důležitých míst a staveb zapsaných v dějinách Valašského Meziříčí.

Vypůjčme si slova zlínského spisovatele Josefa Holcmana: „Autor této publikace Josef Kramář je právník, ovšem já mám pocit, že vnitřním ustrojením spíše historik, a tedy lovec i zapisovatel fragmentů dob minulých, které v krajině kolem Valašského Meziříčí ještě zbyly. Nefabuluje, nedomýšlí a nespekuluje. A to je dobře, protože tak může předkládat fakta a vymýšlení či snění přenechávat čtenářům.“